Transgenders

Anouk over 'transgenders'

"Sinds het begin van dit schooljaar ga ik als Anouk naar school en draag ik meisjeskleren. Ik ben transgender. Mijn klas reageerde erg goed. Ze hadden wel veel vragen. Vragen die ik ook had toen ik erachter kwam dat ik eigenlijk een meisje ben. Nu ben ik in transitie. Ik slik hormonen en ga als vrouw door het leven. Dankzij Jong&Out en de groepen van Transvisie ben ik in contact gekomen met andere transgenders. Het helpt echt als je met anderen kunt praten over wat je meemaakt!"

Man? vrouw? weet niet? maakt niet uit...

We zijn in Nederland gewend om in hokjes te denken. Je bent óf man óf vrouw. Maar je kunt ook meer man dan vrouw zijn, of meer vrouw dan man. Of ergens er tussenin. Je hoeft niet te kiezen. Neem de tijd om te ontdekken wie je bent. En of je daar een label op wilt plakken. De term 'transgender' zul je vaak horen. Dat betekent dat het geslacht waarmee je geboren bent soms of altijd afwijkt van hoe je je voelt. Je bent geboren met een jongenslichaam, maar je voelt je soms of altijd een meisje. 

En dan? 

Het belangrijkste is dat je doet waar je je goed bij voelt. Sommige transgenders laten zich uiteindelijk opereren. Anderen vinden het al voldoende om in mannen- of vrouwenkleren door het leven te gaan. Je bepaalt zelf hoe ver je wilt gaan. En of je altijd of alleen maar af en toe een jongen of meisje wilt zijn. Als je verder wilt gaan en echt wilt gaan leven als man of als vrouw, dan ga je in transitie. Het transitieproces bestaat uit onderzoek, de grote stap dat je als man of vrouw door het leven gaat en eventueel een medische behandeling. 

Op de pagina's hieronder vind je meer informatie over transgender zijn en over het transitieproces. 

Dylan vertelt zijn coming-out-verhaal

Tips voor tijdens je transitie

Heb je nog meer vragen?

Heb je een andere vraag? Laat het ons weten! Het COC beantwoordt je vraag zo snel mogelijk!