Ontdekken wie je bent

Jelle over 'Ontdekken wie je bent'

“De eerste keer dat ik een jongen leuk vond, begreep ik helemaal niet wat er aan de hand was. Ik vond het erg verwarrend. Ik had immers ook al een vriendinnetje gehad. Ik maakte me ook zorgen: wat zouden ze op de voetbal zeggen? En wat vindt m’n vader hiervan? Dat is alweer een jaar geleden. Ik weet nu van mezelf dat ik ‘gewoon’ bi ben. En ik heb een hele leuke vriend: Thijs. Ik weet alleen nog niet hoe ik het m’n vader ga vertellen. Ik hoop dat hij het oké vindt. Hij zal er wel even aan moeten wennen. Als je ook twijfelt over wie je bent en op wie je valt, dan helpen de vragen hieronder je misschien een beetje op weg.”

Ben ik nou homo, hetero bi, pan? 

Als je weleens experimenteert met iemand van hetzelfde geslacht, hoeft dat niet te betekenen dat je ook homo of lesbisch bent. Ook dat hoort bij ontdekken wie je bent. Je komt er vanzelf achter of je homo/lesbisch of bi bent. Door verliefd te worden, relaties te krijgen en dus door te experimenteren.  

Bi? Pan? 

De een is meer hetero, de ander is meer homo. Veel mensen zitten er ergens tussen in. Maar onze maatschappij houdt van hokjes. Daarom is zeggen dat je (ook) hetzelfde geslacht valt soms lastig. Vandaar dat je minder vaak zult horen dat iemand homo of bi is dan in werkelijkheid het geval is. 

Als je ongeveer evenveel op jongens als op meisjes valt, dan wordt vaak gezegd dat je biseksueel (bi) bent. Panseksueel betekent dat je op een persoon valt. Als je pan bent, maakt het voor jou dus niet uit of iemand een jongen of een meisje is. Of transgender.

Transgender? Agender? 

Of je jezelf een jongen of een meisje voelt heeft niks te maken met of je op joengens en/of meisjes valt. Als je geboren ben met een jongenslichaam, maar je je soms of altijd een meisje voelt, dan ben je misschien transgender. Je noemt jezelf agender als je jezelf niet uitgesproken een man maar ook niet uitgesproken een vrouw voelt. Dan heb je bijvoorbeeld jongenskleren aan en een kapsel dat je vaak bij meisjes ziet. Agenders vinden dat die hokjes er ook niet zo toe doen.

Golden - je bent niet alleen

Jong&Out: Verliefd

Heb je nog meer vragen?

Heb je een andere vraag? Laat het ons weten! Het COC beantwoordt je vraag zo snel mogelijk!