Moet ik ook op school uit de kast komen?

Kom alleen uit de kast als je er zelf klaar voor bent. Niks moet! Als je je veilig voelt op school en als je denkt dat de meesten positief zullen reageren, dan kan het heel fijn zijn om helemaal jezelf te kunnen zijn. 

Hoe kom ik erachter of mijn klas en mijn school het oké vinden?

  • Wat is er op school voor lhbt-jongeren? Is er een GSA? Doen jullie mee aan Paarse Vrijdag? Hoe meer aandacht ervoor is, hoe groter de kans dat je positieve reacties krijgt.
  • Heb je geen idee hoe je klas reageert? Probeer dan eens voorlichting van het COC te regelen op school. Tijdens zo’n voorlichtingsles hoor je van je klasgenoten hoe ze tegen lhbt’ers aankijken. Wees niet bang – je hoeft zelf niks te zeggen.
  • Ook is het handig om het onderwerp terloops eens bij één of enkele klasgenoten ter sprake te brengen. Begin eens over vriendjes, vriendinnetjes, homo's en lesbo's en zo. Je komt er op die manier wel goed achter hoe zij er over denken. Het is erg fijn om te weten dat je al enkele klasgenoten hebt die het zeker geen probleem vinden.

Praat hier eens over met je mentor, je docent levensbeschouwing, maatschappijleer of biologie. Of met een vertrouwenspersoon. Je kunt ook direct contact met het COC opnemen. Dan gaan we in gesprek en leggen wij contact met je school! 

Jongeren vertellen over hun coming-out

Niek komt uit de kast op school

Heb je nog meer vragen?

Heb je een andere vraag? Laat het ons weten! Het COC beantwoordt je vraag zo snel mogelijk!