Mijn ouders vinden het moeilijk dat ik lhbt ben. Wat kan ik hieraan doen?

Probeer in gesprek te blijven en hun vragen te beantwoorden, ook al komen sommige vragen beledigend over.

  • Probeer je ouders uit te leggen hoe je je voelt. Dat geldt ook voor wat hun reactie met jou doet. Je ouders hebben het beste met je voor en willen je niet pijn doen. Soms hebben ouders door de schok even niet door wat hun reactie met jou doet. 
  • Soms denken ouders dat het hun schuld is dat hun zoon of dochter lesbo, homo, bi of trans is. Onzin natuurlijk! Het kan misschien helpen hardop te zeggen dat het hun fout niet is en dat je zo bent geboren. 
  • Ouders zijn ook vaak bang over wat er met hun kinderen gaat gebeuren. De media staan vaak vol met nare verhalen, bijvoorbeeld over een homostel dat in elkaar is geslagen. Probeer dit te relativeren - het zijn incidenten. Verrweg het grootste deel van de homo's en lesbo's heeft nergens last van! 
  • Geef je ouders ook de tijd om eraan te wennen dat je homo, lesbisch, bi of transgender (lhbt) bent. Jij hebt er zelf ook een tijdje aan moeten wennen. Je ouders hebben die tijd ook nodig.

Als je denkt dat je vastloopt, zoek dan hulp op school of bij een familielid dat je wél accepteert. Dan kun je samen op zoek naar een gepaste oplossing voor je situatie. Je kunt ook altijd een afspraak met het COC maken. We helpen je graag en kunnen je misschien wat advies geven. 

Danley en Henk - vader en zoon

Hjalmar vertelt over zijn coming-out

Heb je nog meer vragen?

Heb je een andere vraag? Laat het ons weten! Het COC beantwoordt je vraag zo snel mogelijk!