Kunnen anderen aan me zien of ik homo/lesbisch ben?

Homo’s, lesbo’s en bi's zien er allemaal heel verschillend uit. Je kunt meestal niet zien of iemand homo, lesbisch of bi is. Ze kunnen knap, slank, bruin, dik, sportief, mannelijk, vrouwelijk, stoer, sportief, rustig, druk en heel erg leuk zijn. Net als hetero's. 

Of iemand homo, lesbish of bi is, hangt niet af van uiterlijk, maar van zijn of haar gevoel. Er zijn dus ook hele mannelijke homo’s en hele vrouwelijke lesbo’s. Hoe mannelijk of vrouwelijk je bent heeft dus niks te maken met op wie je valt.

Mannelijke mannen en vrouwelijke vrouwen

Als je opgroeit, krijg je thuis en op school bewust of onbewust aangeleerd hoe je je als man of vrouw hoort te gedragen. Je 'leert' bijvoorbeeld waar jongens zich normaal voor interesseren en welk beroep bij meisjes pat. 

Jongens krijgen een blauwe jongenskamer, spelen met speelgoedautootjes en willen brandweerman worden. Bouwvakker is een beroep voor stoere mannen, in tegenstelling tot kapper of verpleger. Vrouwen werken in de zorg en staan niet op de steiger. 

Maar dat de maatschappij zo in hokjes denkt, betekent niet dat je minder man of vrouw bent als je niet in dat plaatje past. Sowieso zijn die hokjes al veel minder duidelijk dan vroeger. En: je bent pas echt stoer als je durft te zijn wie je bent! 

De Gay-look?

Hoe ziet een lesbi eruit?

Heb je nog meer vragen?

Heb je een andere vraag? Laat het ons weten! Het COC beantwoordt je vraag zo snel mogelijk!