Ik wil uit de kast komen, maar weet niet hoe. Hebben jullie tips?

Uit de kast komen is spannend. Vaak vraag je je achteraf zelf af waar je je druk om hebt gemaakt. Soms wordt je band met iemand zelfs sterker, omdat je iets heel persoonlijks met hem of haar hebt gedeeld. Soms reageren mensen ook niet zo positief. Dat kan lastig zijn – zeker als het om iemand gaat die dicht bij je staat.

Om je bij je coming-out een klein beetje te helpen hebben we een paar tips op een rijtje gezet: 

  • Kom pas uit de kast wanneer je er helemaal klaar voor bent. Laat je door niemand opjagen.
  • Vertel het eerst aan iemand waar jij je fijn bij voelt: je beste vriend of vriendin bijvoorbeeld.
  • Vertel het één voor één. Mensen reageren als ze alleen zijn altijd anders dan in een groep. Als je het iemand onder vier ogen vertelt, krijg je eerder een eerlijke reactie.
  • Bedenk van tevoren hoe je het wilt vertellen, dit maakt het makkelijker om het echte gesprek te houden.
  • Schrijf een brief. Op die manier kan het minder eng zijn. Je kunt rustig nadenken over hoe je het precies wilt vertellen en de ander heeft even de tijd om aan het idee te wennen.
  • Kies het juiste moment om uit de kast te komen: een familiefeest is bijvoorbeeld niet zo handig. Kies een moment waarop je rustig kunt praten.
  • Als je uit een strenggelovige gemeenschap komt, kan homoseksualiteit heel gevoelig liggen. Bedenk van tevoren wat je plan is als het mis gaat. Waar kun je bijvoorbeeld terecht als je niet meer welkom bent thuis? Hoe reageert de rest van de familie? Etc.
  • Kom je er niet uit? Weet je niet wat je moet doen? Maak een afspraak met het COC. We helpen je graag om je gedachten op een rijtje te zetten. Misschien kun je ook op school, bij vrienden of bij (andere) familie terecht. 

En tot slot: geef andere mensen ook even de tijd. Sommigen zullen er even aan moeten wennen. Jij weet al veel langer dat je homo, lesbo, bi of trans bent; degene aan wie je het vertelt (waarschijnlijk) nog niet. 

Bram en Ellis geven tips

Hoe vertel je dat je lesbisch bent?

Heb je nog meer vragen?

Heb je een andere vraag? Laat het ons weten! Het COC beantwoordt je vraag zo snel mogelijk!