Ik weet zeker dat ik transgender ben en wil mijn lichaam veranderen. Wat gaat er nu gebeuren?

Je lichaam aanpassen gaat niet zomaar. Dat is een lange weg. Als je onder de 18 bent, mag je nog niet elke behandeling ondergaan. Veel belangrijker is dat er goed wordt nagedacht over welke behandelingen het beste bij jou passen: welke behandelingen heb jij nodig om comfortabel met jouw lichaam te leven?

Wanneer je in behandeling bent bij een van gespecialiseerde ziekenhuizen krijg je hulp van een psycholoog of psychiater. Hierbij is jouw gevoel het belangrijkst. Daarnaast helpen de artsen je met het maken van keuzes, door op een rijtje te zetten wat de voor- en nadelen en de risico’s van de behandelingen zijn.

De stappen in de behandeling

 1. Diagnose in een transgenderkliniek (Amsterdam, Leiden, Groningen).
  Voordat er een (eventueel) medisch traject wordt gestart wordt er eerst onderzocht of je echt transgender bent. De medische term hiervoor is ‘genderdysforie’. Het onderzoek bestaat vooral uit gesprekken en vragenlijsten invullen.
 2. Real-life fase: je leeft in je nieuwe rol.
  Als je een meisje bent, ga je bijvoorbeeld in meisjeskleren naar school. Zo leer je hoe je je hierbij voelt en of dat echt is wat je wilt.
 3. Behandeling met puberteitsremmers en hormonen.
  Als je al van kinds af aan weet dat je transgender bent en je lichaam wilt aanpassen, dan zijn hormoonremmers de eerste stap. Deze zorgen ervoor dat je niet in de puberteit komt. Met puberteitsremmers ‘koop je tijd’: zo kun je de beslissing om je lichaam te veranderen uitstellen. Als je echt zeker weet dat je je lichaam wilt aanpassen en ouder bent dan 16, dan kun je hormonen krijgen. Testosteron voor transjongens, oestrogeen voor transmeisjes. Testosteron zorgt bijvoorbeeld voor baardgroei en door oestrogeen krijg je borsten. Deze hormonen moet je je hele leven blijven slikken.
 4. Geslachtsveranderende operatie (vanaf 18 jaar). 
  Als je 18 jaar of ouder bent, dan kun je ervoor kiezen om een geslachtsveranderende operatie te ondergaan. Als transjongen kun je een penis krijgen, als transmeisje een vagina. Als je geen puberteitsremmers hebt geslikt, kunnen je borsten ook worden verwijderd. Dit zijn ingrijpende operaties.

Belangrijk bij al deze stappen is dat de behandeling moet passen bij wat jij wil. Misschien is het voor jou genoeg om kleding van een jongen of meisje te dragen, zonder dat je hormonen wilt of geopereerd wilt worden. Maar het kan ook zijn dat dat juist heel belangrijk is voor jou. Je artsen helpen je met het maken van deze keuzes.

Hoe je lichaam verandert...

Tips voor tijdens je transitie

Heb je nog meer vragen?

Heb je een andere vraag? Laat het ons weten! Het COC beantwoordt je vraag zo snel mogelijk!