Coming-out

Lotte vertelt over coming-out

"Op een gegeven moment was ik er klaar mee. Ik wist vanaf ongeveer m’n twaalfde dat ik meisjes leuker vind dan jongens. Na twee jaar wilde ik het niet meer voor me houden en heb ik m’n coming-out gehad. Eerst heb ik het aan een goede vriendin verteld, toen aan m’n ouders en uiteindelijk aan m’n klas. Eng? Ja best wel. Maar iedereen reageerde gelukkig heel goed! Achteraf vraag ik me af waarom ik me zo druk heb gemaakt… Ik hoop dat de tips, adviezen en antwoorden die je hieronder vindt je helpen bij je coming-out!”

Ben je klaar voor je coming-out?

Je kunt alleen zelf bepalen of je er klaar voor bent om uit de kast te komen. Overhaasten heeft geen zin. Durf je te vertellen dat je homo, lesbo, bi of trans bent? Hoe verwacht je dat je ouders, vrienden en klasgenoten reageren?

Vaak reageren mensen positiever dan je denkt. Maar misschien krijg je ook negatieve reacties. Kun je daarmee omgaan? Wat ga je doen als mensen negatief zijn?

In sommige situaties kan het verstandig zijn te wachten met je coming-out. Bijvoorbeeld als in jouw cultuur homoseksualiteit ‘not done’ is en daarom je ouders erg negatief kunnen zijn. Soms kan het zelfs gevaarlijk zijn.

Praat erover

Je coming-out kan een worsteling zijn. Blijf er niet alleen mee zitten! Praat er over met iemand die je vertrouwt en je kan helpen. Een goede vriend, je mentor of een andere docent op school.

Of neem contact op met het COC als je een keer met iemand van ons wil praten.

Tips

Je kunt op heel veel verschillende manieren uit de kast komen. Doe het stap voor stap is alvast een goede tip. Begin bij iemand die je vertrouwt of waarvan je bijna zeker weet dat die positief zal reageren.

De vragen, filmpjes en websites hieronder geven je tips voor je coming-out en laten zien hoe anderen uit de kast zijn gekomen.

Heb je nog meer vragen?

Heb je een andere vraag? Laat het ons weten! Het COC beantwoordt je vraag zo snel mogelijk!