Als je moslim bent, mag je dan wel lhbt zijn?

Het kan erg lastig zijn om homo, lesbo, bi of trans te zijn én moslim. In de media hoor je vaak dat lhbt en islam absoluut niet samen gaan. Het is belangrijk om je te realiseren dat dat niet klopt. Er zijn ook islamgeleerden die vinden dat de Koranteksten waar naar verwezen wordt (bijv. het verhaal van Loet) verkeerd worden uitgelegd - en dat lhbt en islam wél samen kunnen gaan. De websites hieronder geven meer details over dit onderwerp. In het kort komt het erop nee dat grote verschillen zijn tussen moslims. net als tussen christenen. Er zijn ook verschillende stromingen (Sjiieten, Soenieten, Alevieten, etc). De verschillen komen voort uit de verschillen in interpretatie van de Koran en de hadiths.

Daarnaast zijn er verschillen tussen culturen. Verschillen over hoe er tegen de rol van mannen en vrouwen wordt aangekeken. En hoe men aankijkt tegen seks tussen mannen en mannen of tussen vrouwen en vrouwen. Deze verschillen tussen stromingen in de islam en tussen culturen maken het heel lastig om antwoord te geven op deze vraag. Daarnaast zijn er grote verschillen tussen gezinnen - het ene gezin is positiever over homo's dan het andere. Hoe zit dat bij jou? Hoe wordt er thuis over homo's, lesbo's of transgenders gepraat? 

Zeker als je familie negatief is over homoseksualiteit, is het belangrijk om er niet alleen mee te blijven zitten. Praat er eens over op school, met vrienden of met iemand van het COC! Dat kan erg opluchten! Dan realiseer je je in ieder geval dat je niet de enige moslim-lhbt'er bent!

Abdellah - finalist Mr. Gay Belgium. Moslim.

Ebru, Turks, 19, lesbisch

Heb je nog meer vragen?

Heb je een andere vraag? Laat het ons weten! Het COC beantwoordt je vraag zo snel mogelijk!